Tonka fasulyesi, Orta ve Güney Amerika’ya özgü bir ağaç olan Dipteryx Odorata’nın meyvelerinin tohumlarıdır. Tonka fasulyesine karakteristik kokusunu veren ve parfüm endüstrisinde popüler olarak kullanılan madde ise kumarin (coumarin). Kumarin, aslında birçok bitkide doğal olarak bulunmaktadır. (Tarçın, vanilya, tatlı yonca, çilek, kiraz, siyah frenk üzümü, lavanta, meyan kökü ve kayısı…) Taze kesilmiş çimlerin tatlı kokusunun kaynağı da yine kumarindir. Fakat özellikle tonka fasulyesinde yüksek konsantrasyonda yer alır ve vanilya, acı badem ile baharat aromalarını birleştiren tatlı bir koku profiline sahiptir.
Kumarin, birçok bitkinin içinde doğal olarak bulunmasının yanında yapay olarak da sentezlenmektedir. Tarihte ilk defa 1868 yılında laboratuvarda sentezlenen kumarin, 1882 yılında ilk defa Houbigant Fougere Royale parfümünde kullanılarak parfüm tarihine de “parfümeride kullanılan ilk sentetik molekül” olarak adını yazdırmıştır.
Parfümlerde doğal tonka fasulyesi kullanımı, yasak olması sebebiyle çoğu ülkede mümkün değildir. Sentezlenen kumarinin kullanımına izin verilen oran ise, alerjen olması sebebiyle, çeşitli düzenlemelerle her geçen yıl azaltılmaktadır.
Tüketicinin algısında daha olumlu bir etki bırakmasından dolayı bugün parfüm tanıtımlarına baktığımız zaman, “Kumarin”den ziyade “Tonka Fasulyesi” isminin yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz.
İçinde yoğun tonka fasulyesi yer alan parfümlere örnekler:
- Guerlain Tonka Imperiale
- Herve Gambs Tonka Majestic
- Dior Feve Delicieuse
- YSL Caban
- Clinique Aromatics in Black
- Montale Arabians Tonka
- BDK Parfums Velvet Tonka
- Elie Saab Essence No. 10 Amande Tonka
- Estée Lauder Modern Muse Nuit
- The Merchant of Venice Arabesque
- Jo Malone Myrrh & Tonka