Theodoros Kalotinis

Theodoros Kalotinis tarafından 2014 yılında kurulan Yunan niş parfüm markası.  Girit-Kandiye’de doğup büyüyen Kalotinis, okul yıllarından itibaren herbaryumu için otlar ve çiçekler toplardı. Hafta sonları ise büyükannesinin otlar ve baharatlarla dolu mutfağında vakit geçirirdi. Burada gözleri bağlı küçük Theo, burnunun dibine getirilen otları ve baharatları tanımaya çalışırdı. Bu şekilde koku alma duyusunu geliştirdi ve bu çocukluk oyunu onun yaşam becerisi haline dönüştü. Ergenlik döneminde ise parfüm koleksiyoncusu oldu. Daha sonra Yunanistan’ın doğasından gelen hammaddelerle kişisel parfümünü yaratmak istedi, uçucu yağlar elde etti ve test etmeye başladı. İlerleyen yıllarda, bu sanatın temel ilkelerini öğrenmek için Fransa’nın Grasse kasabasına gitti ve ardından Yunan Üniversitesi’nde Kozmetoloji okudu. Bugün Theodoros Kalotinis markası, doğadan ilham alan ilk Yunan artizan parfüm evi olarak anılıyor. Markanın başarısı, 2018’de Theodoros Kalotinis’in Galler Prensi Charles ve Cornwall Düşesi Camilla için kişisel parfümler yaratmasıyla zirveye ulaştı. 

Markanın bünyesinde “Eau De Parfum” ve “Golden Secret Extrait De Parfum” adında 2 koleksiyon ve toplam 20 parfüm bulunmaktadır. 

Marka hakkında genel bir bilgi verdikten sonra denediğim parfümlerle ilgili kısa kısa kişisel görüşlerimden bahsetmek istiyorum. Benim markayla tanışmam Coffee Addict parfümüyle oldu. Kahve parfümü arayışlarımda birçok kahve konseptli parfüm deneyen biri olarak, Coffee Addict’in ismini çok duymuş ama bir türlü deneyememiştim. Bir Yunanistan seyahatimde ise ilk durağım bu marka olmuştu. Piyasadaki yüksek fiyatlı niş markalara kıyasla sade/basit şişeleri ve yalın kompozisyonlarıyla oldukça uygun fiyatlı bir marka. Bu fiyat aralığında, özgün işler çıkartmaya çalışan markaların sayısı maalesef çok az. 

Eau De Parfum Collection

Coffee Addict 

Markanın en popüleri ve en çok satan parfümü sanırım.

Dönem dönem kahve parfümü arayışına girerim. Tam buldum sanırım ama yok… Kahve, bir süre sonra terk eder parfümü… Bu parfümlerin çoğunda genellikle kahveyle kakuleyi birlikte kullanırlar… Açılışta muazzam bir kahve hissedersiniz, daha sonra ya kakule baskılar o kahveyi ya da diğer notalar fazlasıyla ön plana çıkar… Böyle baştan aşağı kahve koklamak, kokmak isterim halbuki… 

Son zamanlarda radarımda olan Coffee Addict ise kokladığım anda mest etti beni… Ama hemen heyecanlanmak yoktu çünkü açılıştaki kahve terk edebilirdi beni… Saatlerin geçmesini bekledim burnum bileğimde… Hiç gitmedi, gitmedikçe şaşırttı… Vanilya, karamel, kakao eklendi, tatlandı ama o mis gibi gerçekçi, muhteşem kahve kokusu hep orada kaldı… Koklattığım insanların ağzından “caramel macchiato”, “caramel latte”, “kahveli tiramisu” sözcükleri döküldü… Hatta bugün saçlarıma kadar 5-6 sprey sıkıp asansörde denk geldiğim kişi “Filtre kahve mi yapmıştınız, üzerinize nasıl sinmiş kokusu…” dedi. Bu kadar kahve kokarak dolaşmak ister misiniz bilmiyorum ama tam olarak istediğim böyle bir şeydi…  Kahve konseptli birçok niş parfümün yüksek fiyatlı olduğu düşünülürse Coffee Addict için gizli hazine diyebilirim…

Velvet Chocolate

Çikolata, kakao, tonka fasulyesi ve vanilya… Nasıl Coffee Addict’ten buram buram kahve kokusu alıyorsanız, bu parfümden de buram buram çikolata kokusu alıyorsunuz. İştahınızı açan, yemek isteyeceğiniz bir kalıp çikolata. Zaman zaman Nesquick’i ya da Eti Puf’u da hatırlattığı oluyor bu arada.

Lemon Tart

Yine iştah açan bir kompozisyon. Limon suyu, limon kabuğu, tereyağ, şeker, vanilya kreması ve tart hamuru… Limonlu tart ya da limonlu cheesecake kokusu diyebiliriz özetle. Benim için koklaması güzel fakat üzerimde taşımak için fazla gourmand gelen kompozisyonlardan biri. Limonlu tart, sadece midemde hayal ettiğim bir lezzet.

Vanilla

Açılışta yapay tatlı bir vanilya-karamel kompozisyonu mu geliyor sadece dedim ama daha sonra paçulinin de kuvvetli bir şekilde hissedilmesiyle tatlılık dengeleniyor. Odunsu bir vanilya yorumuna dönüşüyor, ara ara da vanilyalı karamelli bisküvi havası hissediliyor. 

Lily

İsmini duyunca temiz bir zambak kokusu mu acaba diye düşünüyor insan fakat öyle değil. Açılışından itibaren oldukça kuvvetli, topraksı bir paçuli hissettiriyor kendini. Meyveler, zambak ve mügeyle karışıyor. Daha sonra da vanilyayla tatlanıyor. Soğuk havalara daha çok yakışacaktır.

Alluring Fig

İncir seviyorsanız mutlaka denemelisniz. Yeşil incir yaprakları, sütlü incir ve kremsi bir vanilya…  İncir yapraklarının yeşil ve acı kokusunun altında sütlü ve kremsi bir vanilyayla karışan acı-tatlı bir incir yorumu.

Jasmine of Athens

Vanilyayla tatlandırılmış yasemin ve tiare çiçeği… Tropikal, tatlımsı ve oldukça kremsi… Zaman geçtikçe tiare çiçeği ve vanilya, yaseminden daha çok seslerini çıkartıyor gibi hissettim. İlkbahar ve yaza çok yakışacaktır.

Plumeria

Bergamot, frangipani ve sandal ağacı… Çiçeksi, sabunsu, hafif pudramsu, ferah ve tertemiz. Bana fazlasıyla çamaşır deterjanı kokularını anımsattı.

1989

Paçuli, styrax benzoin, erik ve pembe biber. Markanın erkekler için tasarlamış olduğu ilk parfüm. Topraksı bir paçuliyle birlikte baharatlı, dumanlı, reçinemsi bir hava. Meyve vurgusu benim burnuma çok az geliyor. Koleksiyon içinde diğer parfümlere göre daha koyu ve derin fakat maskülen bulduğum çalışmalardan biri oldu.

I am Beautiful

Kızılcık ve gülün bir araya gelmesinden hissedilen şurubumsu meyveli bir tatlılık, parfümü biraz daha hareketlendirip genç bir kimliğe sokmuş. 

Royal Orchid

Paçuli ve oud gibi odunsu notalar, orkide ve kızılcık ile meyveli – floral bir kimlik kazanıyor. Markanın “I am Beautiful” parfümüyle de oldukça benzeşen yönleri var fakat ondan daha koyu bir parfüm.

Sea God

Bergamot, deniz notaları ve sedir… Aromatik, odunsu, narenciyeli ve akuatik bir kompozisyon. Aynı çizgide ilerleyen, ferah ve klasik erkek parfümlerine benziyor.

Aegean Salt & Citrus

Ege tuzu ve narenciyeler… Greyfurt, limon ve tuz. Parlak sulu narenciyelere karışmış tuz. Ferah ve parlak. Sizi, Ege Denizi kumsallarına ve yaza götürüyor. Tuzlu parfümleri pek sevmeyen biri olarak bu parfümdeki tuz ve narenciye dengesini çok sevdim. Oldukça uniseks ve rahat kullanılabilir bir kompozisyon benim için.

Golden Secret Collection Extrait De Parfum

Bu koleksiyon, “Eau De Parfum” koleksiyonuna göre biraz daha fiyatlı bir koleksiyon.

Santal Wood

Odunsu ve oryantal bir kompozisyon. Sandal ağacı ve oud bileşiminden gelen odunsu kimlik, paçulinin topraksı havasıyla perçinleniyor. Labdanumun dumanlı havası ve romun alkol havasıyla koku daha da derinleşiyor. 1989 parfümü için düşündüklerim bu parfüm için de geçerli oldu ve onu daha çok maskülen buldum. 

Leather Iris

İris ve deri… Bir yandan süet/deri ceket kokusu burnunuza dolarken, bir yandan da irisin kattığı pudramsı ve kremsi  havayı hissediyorsunuz.

Musky Rose

Gül, sümbülteber, benzoin, misk ve zeytin ağacı… Lahana gibi gözüken mis gibi kokan güller vardır ya hani, işte öyle kokuyor Musky Rose. Bolca temiz bir misk eklenip pudralı bir hale dönüşüyor. Diğer notalar ise çok geriden kompozisyona eşlik ediyor.

Tobacco Maniac

Tütün/tütün yaprağı ve paçuliyi tatlandıran bal ve vanilya. Tütün kadar, topraksı paçuli de oldukça ön planda ve belirgin. Performansı ise oldukça iyi.

Symposium

Markanın son çıkan parfümlerinden. Oldukça derin ve zengin… Labdanum, misk, şarap ve safranı birleştiren karmaşık bir kompozisyon. Amber, vanilya ve tonkayla hafif tatlanıp ısınıyor. Lavanta, paçuli, iris ve odunsu notalarla da destekleniyor.  Şu ana kadar iki kere denedim ve iki seferde de bana farklı bir tarafını gösterdi. Daha fazla yorumlamak için kesinlikle biraz daha denemeliyim.

Son olarak, çoğu parfümün performansının gayet tatmin edici olduğunu da eklemek istiyorum. Bu konuda da beni şaşırttı.

Derya Türkan / @parfumledans

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir